جراحی بینی یکی از رایج ترین و محبوب ترین جراحی های زیبایی به شمار می رود که افراد جهت افزایش زیبایی فرم بینی خود و همینطور رفع نواقص بینی، این جراحی را انجام خواهند داد، بسیاری از افرادی که تصمیم به انجام جراحی بینی می گیرند، تمایل دارند که قبل از انجام آن در مورد مراحل جراحی زیبایی بینی اطلاعات کاملی را به دست آورده و با آگاهی کامل جهت انجام این جراحی اقدام بکنند.
در این مقاله به طور کامل تمام مراحل جراحی زیبایی بینی را بررسی خواهیم کرد، پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
ساختار بینی
در ابتدا به توضیح مختصری از ساختار بینی خواهیم پرداخت تا اطلاعات نسبی در مورد این موضوع در جریان مراحل جراحی زیبایی بینی داشته باشید.
بینی از یک پوشش و یک داربست تشکیل شده است، که پوشش بینی شامل پوست و لایهی زیرین آن می باشد. در هر بینی، پوست بینی در نواحی مختلف ضخامت و کیفیت متفاوتی دارد و در همهی بینیها پوست دوسوم بالایی بینی نازک و در بخش پایینی که نوک بینی و پرهها را تشکیل میدهد ضخیم است. پوشش بینی روی یک داربست قرارگرفته است. این داربست از غضروف و استخوان تشکیلشده است.
داربست بینی شامل استخوان بینی در ثلث بالایی و دو غضروف در بخشهای پایینتر است.
غضروف بالایی ثلث میانی بینی را میسازد و غضروف پایینی نوک بینی و تا حدودی شکل پره و سوراخهای بینی را تعیین میکند. تیغه بینی در وسط بینی و در عمق قرارگرفته است.
در جریان راینودلاستی قوز بینی در بخش استخوانی و غضروفی برداشته میشود. پیوندهای لازم برای غضروفهای بالایی گذاشته میشود. تیغهی بینی تا حد امکان در خط وسط قرار داده میشود. غضروفهای پایینی با پیوند غضروفی و نیز بخیه به شکل دلخواه در اورده میشود.
شناخت نوع بینی
یکی از عواملی که در مراجل جراحی بینی بسیار تاثیرگذار می باشد، شناخت نوع بینی است، چرا که با توجه به نوع بینی هر فرد فرم دهی آن و همینطور نحوه انجام آن متفاوت خواهد بود و افراد باید بر اساس نوع بینی خود و محدودیت های موجود در عمل، انتظارات منطقی از نتیجه جراحی داشته باشند. به طور کلی بینی ها به دو نوع گوشتی و استخوانی تبدیل می شوند که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.
بینی گوشتی یا استخوانی
این دو اصطلاح بر اساس ضخامت پوست بینی در ناحیهی نوک بینی تعریف میشود. همانطور که گفته شد در همهی بینیها، پوست دو ثلث بالایی بینی نسبت به نوک بینی نازکتر است. این در مورد بینی همهی افراد صدق میکند. در بین افراد مختلف، ضخامت پوشش نوک بینی و پرهها تفاوت میکند. در افرادی که پوشش این ناحیهی خیلی ضخیم باشد به بینی، گوشتی گفته میشود. درحالیکه اگر پوشش نوک بینی ضخامت طبیعی داشته باشد به آن بینی، بینی استخوانی گفته میشود.
بینی گوشتی و استخوانی برای عمل چه تفاوتی دارند؟
در جراحی زیبایی بینی، اعمال تغییرات بر روی پوشش بینی بسیار کم هست؛ یعنی شما در نظر بگیرید که تمام تمرکز عمل، بر روی تغییراتی هست که روی داربست بینی انجام میشود. استخوان و غضروف کوتاه یا کوچک میشود یا بخشهایی از آن با پیوند تقویت میشود. بخشهایی نیز با بخیه شکل جدید داده خواهد شد.
برای فرم دهی جدید بینی باید پوشش بینی فرم داربست جدید را به خود بگیرد. هر چه پوشش بینی ضخیم تر باشد، فرم دهی جدید آن ناکاملتر خواهد بود. در بینی های گوشتی، پوست نوک بینی خیلی کم فرم جدید تغییریافته داربست را به خود خواهد گرفت. درحالیکه بینی های استخوانی با پوشش نازک و نرمال بهخوبی شکل داربست تغییر شکل دادهشده را به خود خواهند گرفت. به همین دلیل انتظار نتایج خوب با ضخیم شدن پوشش بینی کمتر میشود.
بررسی نواقص و مشکلات بینی
یکی از مهم ترین مراحل جراحی زیبایی بینی، بررسی مشکلات و نواقص بینی قبل از عمل می باشد، که برای بررسی اشکالات ظاهری بینی ابتدا عکس تمامرخ، نیمرخ و نمای از پایین و بالای بینی آنالیز میشود. در هر نما مشکلات مشخصشده و بر اساس تناسب با سایر نواحی صورت و خود بینی برنامهی اصلاحی گذاشته میشود.
در جراحی زیبایی بینی، قوز بینی، افتادگی نوک بینی، کجی یا ناصافی پشت بینی و اندازه یا عدم تقارن سوراخهای بینی هدف اصلی برای زیباتر کردن بینی هستند.
کجی بینی یا تیغهی بینی
تیغهی بینی در عمق داربست قرار گرفته است. در هیچ فردی تیغهی بینی دقیقاً در خط وسط قرار نگرفته است. حتی با جراحی هم این تیغه فقط بهصورت نسبی صاف میشود و هرگز بهصورت کامل صاف و عمودی قرار نخواهد گرفت. تیغهی بینی یکی از اجزاء داربست بینی است که صاف بودن بینی را تعیین میکند. زمانی که کجی تیغهی بینی با کجی قابلرؤیت پشت بینی و یا مشکل در تنفس همراه باشد نیاز است حتماً ترمیم شود.
جریان جراحی زیبایی بینی (راینوپلاستی)، همیشهترمیم تیغهی بینی انجام میشود. به سه هدف این کار انجام میشود:
- یکی به دست آوردن غضروف برای پیوند در سایر نواحی
- دوم هر چه صافتر شدن تیغه
- سوم رفع مشکل تنفسی احتمالی.
به ترمیم تیغهی بینی در اصطلاح سپتوپلاستی گفته میشود.
روش انجام جراحی بینی
در آغاز پیدایش جراحی زیبایی بینی، فقط روش بسته وجود داشت. در ۲۰ سال گذشته بهتدریج جراحی باز تکامل و شیوع پیدا کرد. علل اصلی آن آموختن سادهتر جراحی باز، نتایج قابل پیشبینیتر و امکان انجام روشهای پیچیدهتر است. در چند سال گذشته مجدد جراحی بسته جان تازهای گرفته است.
جراحی زیبایی بینی معمولاً با بیهوشی عمومی انجام خواهد شد. اما در شرایطی، ممکن است عمل با بیحسی موضعی همراه با خواب عمیق نیز انجام شود. برای جراحی، باید داربست بینی در دسترس باشد تا بتوان تغییرات را به درستی اعمال کرده و به بینی فرم مناسب داده شود. برای دسترسی به داربست و ساختار بینی از داخل یا بیرون بینی برشهایی داده میشود. بر اساس اینکه برشها به چه نحوی داده شود دو روش جراحی وجود دارد: جراحی باز و جراحی بسته.
عمدهی برشها در مراحل جراحی زیبایی بینی داخل بینی داده میشود و قابلرؤیت نیستند. که به این روش جراحی بسته گفته می شود و در جراحی باز علاوه بر برشهای داخل بینی برش کوچکی روی پوست بینی نیز داده میشود.
برش پرههای بینی
این برش برای دسترسی به داربست بینی داده نمیشود. زمانی که نیاز باشد تغییری در اندازه و پهنای پرهها داده شود از برش پرههای بینی استفاده میشود. برشهای پرههای بینی ارتباطی با جراحی باز یا بسته ندارد و در هر دو روش در صورت لزوم استفاده میشود.
مراحل انجام جراحی بینی
پس از ایجاد برش های لازم بر روی بینی، داربست و ساختار بینی در دسترس قرار میگیرد. هدف کلی در این جراحی باریک کردن بینی در بالا، حذف قوز بینی و صاف کردن پشت بینی و ایجاد یک نوک بینی شکیل است.
در ادامه تمام مراحل جراحی بینی را برای شما شرح خواهیم داد.
برداشتن قوز بینی
برای انجام این جراحی در ابتدا غضروفها از هم جدا میشود. قوز بینی شامل بخش غضروفی و استخوانی برداشته شده و برای رسیدن به همواری، بخش استخوانی سوهان کشیده میشود.
باریک کردن بینی
جهت باریک کردن دوسوم فوقانی بینی برشهایی در استخوانی بینی ایجاد شده، که این برشها امکان جابجا کردن استخوانها به سمت داخل را فراهم خواهد کرد.
ترمیم تیغهی بینی
تیغهی بینی را تا حد امکان صاف میکنیم. بیشترین روشی که برای صاف کردن بینی استفاده میشود برداشتن بخشهای کج تیغهی بینی است. بخشهایی که برداشتهشده، برای پیوند در سایر بخشهای بینی استفاده میشود. باید در نظر داشته باشید تیغهی بینی هیچ فردی دقیقاً در خط وسط نیست و بعد از ترمیم تیغه هم هیچگاه کاملاً در خط وسط قرار نخواهد گرفت. تنها کجیهای قابلرؤیت واضح و بخشهای کجی که باعث اشکال تنفسی شده است اصلاح میشود.
برای اصلاح کجی بینی و حفظ راههای تنفسی، دو طرف تیغهی بینی پیوند غضروفی گذاشته میشود. گرافت غضروف بینی بخصوص برای ساختن یک پشت بینی صاف بسیار مهم هستند.
تیپ پلاستی
برای اصلاح افتادگی نوک بینی، اصلاح عدم تقارن غضروفهای پایینی پیوندهای غضروفی متنوعی ممکن است استفاده شود. این پیوندها بخصوص برای جلوگیری از افتادگی نوک بینی در بلندمدت ضروری هستند.
برای شکل دادن به نوک بینی علاوه بر پیوند غضروفی، با بخیههای خاصی شکل غضروفهای پایینی بینی را اصلاح میکنیم.
بخیه و آتل گذاری
در پایان عمل برشهای داخل بینی با نخ های قابل جذب بخیه زده خواهند شد. به طور معمول برای داخل بینی از نوارهای گازی باریک چرب استفاده شده که یک روز بعد از عمل برداشته خواهند شد. در موارد ویژه ممکن است نوارهای گازی برای مدت طولانیتری نیز حفظ شوند و یا حتی از لولههای خاصی برای داخل بینی استفاده شود.
برای کنترل تورم بعد از عمل چسبها به ترتیب خاص پشت بینی چسبانده خواهند شد. در همهی موارد روی چسبها آتل پلاستیکی برای جلوگیری از جابهجا شدن استخوانها برای یک هفته نیز گذاشته میشود.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم، جراحی بینی یکی از رایج ترین جراحی های زیبایی بوده که با استفاده از روش های مختلفی قابل انجام است و این روش با توجه به نظر پزشک متخصص و جراح پلاستیک و همینطور مناسب با خواسته های شما انتخاب خواهد شد، اما برای اینکه بتوانید برای انجام این جراحی تصیم گیری درستی و همینطور انتظارات منطقی از عمل داشته باشید، بهتر است از مراحل جراحی زیبایی بینی اطلاعات کافی را در اختیار داشته باشید، می توانید در این زمینه با یک جراح پلاستیک نیز مشورت کنید.
سوالات متداول مراحل جراحی بینی
دکتر هوتن علوی در حال حاضر فقط از روش باز استفاده کرده و گاهی برای روتوش مختصر از روش بسته استفاده می کند.
مسلم است مهمترین مساله، روشی است که جراح پلاستیک به آن تسلط دارد؛ یعنی جراح است که در درجهی اول روش جراحی را تعیین میکند. جدای از این موضوع، به عقیدهی دکتر هوتن علوی برای بینیهایی که پوست ضخیم ندارند، انحراف شدید در پشت بینی یا تیغهی بینی ندارد روش بسته ایدهآل است. ولی در مواردی مانند جراحی بینی هایی با پوست ضخیم که نیاز به پیوند غضروفی دارند، جراحی انحراف شدید بینی و ترمیم بینی هنوز جراحی باز روش ارجح است.
به طور معمول عمل بینی عمل سخت و دردناکی نبوده و پس از گذشت یک هفته الی ۱۰ روز از جراحی تورم بینی افراد کاهش پیدا کرده و هم چنین افراد می توانند به انجام کارهای روزمره خود بپردازند البته باید مراقبت های بعد از جراحی را هم چنان رعایت کنند.