جراحی زیبایی بینی امروزه از محبوبترین و رایجترین جراحیهای زیبایی هست که هم برای تغییر شکل ظاهری و هم برای بهبود تنفس و رفع نواقص بینی مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از افراد از ظاهر بینی خود ناراضی بوده و به همین دلیل از اعتماد به نفسی خوبی برخوردار نمیباشند. به همین دلیل خواستار جراحی بینی هستند تا موجب افزایش زیبایی چهره و اعتمادبهنفس خود شوند.
در این جراحی بر روی شکل، فرم، ساختار و سایز بینی باهدف متعادلسازی و بهبود زیبایی صورت و چهره تغییراتی ایجاد خواهد شد.
در ادامه بهطور جامع در مورد این جراحی صحبت خواهیم کرد، تا پایان مقاله همراه ما باشید.
هدف از انجام جراحی زیبایی بینی
در جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی هدف اصلاح نازیباییها و مشکلات بینی از طریق اعمال تغییرات بر روی ساختار غضروفی استخوانی هست. ایرادات معمول بینی شامل قوز بینی و افتادگی نوک بینی هستند. پهنای بینی در بالا از طریق اعمال تغییرات در استخوان بینی اصلاح میشود. گاهی پهنای بینی در ناحیهی پرهی بینی زیاد است که از طریق ایجاد برش پوستی در پرهها، اصلاح میشود.
یکی دیگر از هدفهای این جراحی کاهش و یا افزایش سایز بینی برای بهبود تناسب صورت و بهبود زیبایی بینی هست. گاهی جراحی بینی باهدف درمانی، بهمنظور برطرف کردن مشکلاتی از قبیل انحراف بینی و مشکلات تنفسی انجام میشود.
باید به این نکته اشاره کرد که کیفیت و مقدار پوست با عمل جراحی تغییری پیدا نخواهد کرد.
کاربرد جراحی زیبایی بینی
اساس در جراحی زیبایی بینی بهبود یا حفظ تنفس و صاف کردن تیغهی بینی است. در کنار این اصل، نازیباییهای بینی نیز تا حد امکان اصلاح میشوند. کاربردهای جراحی بینی عبارتاند از:
- رفع قوز بینی
- رفع افتادگی نوک بینی
- رفع کجی یا ناصافی پشت بینی
- رفع عدم تقارن سوراخهای بینی
- تغییر سایز کلی بینی در تعادل با صورت
- اصلاح پهنای پشت بینی
- تغییر سایز سوراخهای بینی
- اصلاح ارتفاع و قوز پشت بینی
- بهبود شکل نوک بینی
کاندید ایدهآل جراحی زیبایی بینی
کاندید ایدهآل جراحی زیبایی بینی فردی است باپوست بینی متوسط یا نازک که بینی افتاده یا دارای قوز داشته باشد. عدم وجود آلرژی یک معیار مهم برای کاندید ایدهآل محسوب میشود. به عبارتی کاندید ایدهآل جراحی زیبایی بینی فردی با یک بینی استخوانی دارای قوز و یا افتادگی نوک بینی است. شرایط زیر باید برای فرد کاندید رینوپلاستی وجود داشته باشد:
◊ دارای انتظارات واقعی
◊ سلامت عمومی جسمانی
◊ رشد کامل جسمی (۱۶ سال تمام برای خانمها و ۱۸ سال برای آقایان)
◊ عدم وجود سابقه مصرف سیگار
روشهای جراحی زیبایی بینی
جراحی زیبایی بینی به روشهای مختلفی نظیر روش بسته، باز، نوین و تیپ پلاستی قابل انجام است که در ادامه این روشها را بررسی خواهیم کرد.
روش باز
جهت انجام جراحی زیبایی بینی به روش باز علاوه بر برشهای داخل بینی برش کوچکی روی پوست بینی داده میشود. با ایجاد این برش، پوست بینی بلند شده و جراح به ساختار زیرپوست بینی دسترسی پیداکرده و تغییرات موردنیاز را بر روی بینی اعمال خواهد کرد.
روش بسته
در روش بسته جراحی زیبایی بینی، هیچگونه برشی در سطح خارجی پوست بینی ایجاد نشده و تمامی برشها داخل بینی ایجادشده و قابلرؤیت نیستند. باید به این نکته اشاره کرد که دسترسی جراح به ساختار بینی در این روش محدودتر هست.
روش نوین
در حقیقت نوعی روش جراحی بسته محسوب میشود. در روشهای معمول قوز بینی و ارتفاع بینی از طریق حذف ساختارهای غضروفی-استخوانی از پشت بینی اصلاح میشود. اما در این روش پوست پشت بینی از روی بینی جدا نشده و اصلاح و برداشتن قوز بینی از طریق حذف غضروف در تیغهی بینی صورت خواهد گرفت. بهاینترتیب پشت بینی به میزان لازم به پایین کشیده میشود.
تیپ پلاستی (Tip-plasty)
اینیک روش جراحی محسوب نمیشود. درواقع جراحی بینی چه به روش باز و چه به روش بسته شامل مراحلی است. یکی از این مراحل، مربوط به پشت بینی و یکی مربوط به نوک بینی است. به مجموعه روشهایی که برای شکلدهی به نوک بینی در جراحی بینی استفاده میشود، بهصورت خلاصه تیپ پلاستی گفته میشود.
آمادگی قبل از جراحی زیبایی بینی
قبل از جراحی بینی نیاز به انجام برخی از اقدامات هست که بهطور معمول جراح بینی اقدامات موردنیاز را به شما گوشزد خواهد کرد. در این بخش از مقاله به برخی از این اقدامات اشاره خواهیم کرد.
- دریافت مرخصی برای دو روز بعد از عمل
- داشتن یک همراه برای زمان عمل و شب بعد از عمل
- این عمل کارهای روزانهی شمارا مختل نمیکند ولی تا ۷ روز کبودی زیر چشم و آتل روی بینی وجود دارد که باید آن را در نظر بگیرید.
- قطع آسپرین، داروهای ضدالتهابی، مکملهای گیاهی حداقل یک هفته قبل عمل
- انجام آزمایش خونی
- گرفتن عکس استاندارد از بینی
- ترک مصرف تنباکو برای ۲ هفته
- اسکن سینوس در صورت وجود مشکل تنفسی
نحوه انجام جراحی زیبایی بینی
این جراحی در بیمارستان یا مرکز جراحی محدود انجام میشود. چند ساعت بعد از عمل مراجعهکننده مرخص میشود. و بهطورمعمول زمان آن در حدود ۲ الی ۳ ساعت بوده، اما این زمان برحسب کارهای اضافهتر ممکن است کمی طولانیتر شود.
مراحل جراحی زیبایی بینی بهطورمعمول با بیهوشی عمومی انجام میشود. اما در موارد خاص عمل با بیحسی و خواب مصنوعی قابل انجام هست ولی پیشنهاد نمیشود.
پس از بیهوشی برشها توسط یکی از روشها نظیر روش باز و یا روش بسته ایجادشده و از این طریق جراح به ساختار و اسکلت بینی دسترسی پیدا میکند. تغییرات موردنظر از قبیل اصلاح تیغهی کج، تغییر فرم و اندازهی نوک بینی، باریک کردن استخوانها و برداشتن قوز جهت بهبود زیبایی و همینطور بهبود تنفس فرد اعمال خواهد شد. درنهایت نیز برشهای ایجادشده بخیه زده خواهند شد. اسپلینت یا گچ بینی برای چند روز اول بعد از عمل بینی برای محافظت از بینی، بر روی بینی فرد قرار خواهد گرفت.
دوران نقاهت جراحی زیبایی بینی
درد بعد از عمل جراحی زیبایی بینی مختصر بوده و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. عمدهی درد مربوط به باریک کردن بخش استخوانی هست که میتوان با مصرف مسکن آن را کنترل کرد. کبودی زیر چشم نیز بهطورمعمول تا یک هفته پس از جراحی ادامه پیدا خواهد کرد. که به همین دلیل چند هفته نیاز به چسبزدن بینی و شستشوی داخل بینی وجود دارد. و باید اشاره کرد که تورم و خونمردگی زیر چشم ممکن است تا ۲ هفته نیز قابلرؤیت باشد.
در مورد بازگشت به کار نیز باید گفت که در اکثر موارد بعد ۲ الی ۳ روز میتوانید به کار مشغول شوید. بهترین زمان برای برگشت به کار بعد از برداشتن آتل یا گچ بینی است. آتل معمولاً ۷ روز بعد عمل برداشته میشود. البته بر اساس شغل ملاحظاتی نیز وجود دارد. در ادامه میتوانید مراقبتهای بعد از عمل بینی را مطالعه نمایید.
مراقبت پس از عمل بینی
مراقبت های بعد از جراحی بینی شامل موارد زیر می باشد:
- مرخصی بعد عمل یا اقامت در شهر برای مراجعین مسافر یا توریست برای ۷ تا ۱۰ روز برنامهریزی شود.
- برای شب بعد از عمل نیاز است همراه داشته باشید.
- آتل و بخیه ها یک هفته بعد از عمل برداشته می شود.
- تا یک هفته نباید آتل بینی خیس شود ولی استحمام بلامانع است.
- چند هفته تا چند ماه نیاز به چسب زدن و شست و شوی داخل بینی وجود دارد.
- فین کردن، عطسه کردن و خوردن غذاهای سفت یک تا دو هفته بعد عمل ممنوع است.
- توصیه می شود بیش از یک ماه از هر گونه عینک طبی یا آفتابی استفاده نشود.
- هفتهی اول بعد از عمل از دو بالشت زیر سر برای خوابیدن استفاده کنید. بهتر است در چند هفتهی اول از خوابیدن به پهلو و شکم پرهیز شود.
- فتیله های داخل بینی معمولا قبل ترخیص یا روز بعد عمل خارج می شود.
- در ماه اول ویزیت هفتگی انجام می شود و بعد از ماه اول ویزیت ماهانه خواهد بود.
- ممکن است در یکی دوماه اول نیاز به تزریق کورتون در بینی وجود داشته باشد.
- ورزش نرم از پایان هفته دوم بعد از عمل مجاز هست. ورزشهای سنگینتر، شنا و دویدن بعد از ۴ هفته قابل انجام هست.
- استخر و سونا در ۴ هفتهی اول بعد عمل ممنوع است. بعد از ۳ ماه میتوانید ورزشهای سنگین مثل فوتبال، والیبال و بسکتبال انجام دهید یا حتی وزنههای سنگین بزنید. از کشتی گرفتن و گلاویز شدن به مدت ۶ ماه خودداری نمایید.
- در مورد ورزشکارانی که به کشتی، تکواندو، بوکس، فوتبال و یا بسکتبال بهصورت حرفهای مشغول هستند پیشنهاد میکنم تا پایان دوران بازیگری حرفهای جراحی بینی به تأخیر بیندازند.
توصیههای دکتر هوتن علوی در مورد جراحی زیبایی بینی
◊ اگر بینی ظاهری نازیبا دارد و مشکل تنفسی هم دارید عمل کنید، حتی در صورت نیاز عمل ترمیم بینی را انجام دهید.
◊ اگر بینی گوشتی شکل قابل قبولی دارد و مشکل تنفسی هم ندارید تا حد امکان از عمل دوری کنید.
◊ از درخواست برای کوچک کردن زیاد از حد بینی، به خصوص در بینی های گوشتی پرهیز کنید.
◊ در صورت کجی بینی، انتظار نداشته باشید بینی کاملا صاف شود. حتی به تضمین آن هم اعتماد نکنید.
◊ برای ترمیم یا روتوش بینی آمادگی داشته باشید (تا ۲۰ درصد موارد نیاز به ترمیم وجود خواهد داشت.)
عوارض جراحی زیبایی بینی
اقدام برای جراحی زیبایی تصمیمی فردی است. تصمیمگیری پس از آگاهشدن از نتایج مورد انتظار در مقابل خطرات و عوارض احتمالی انجام میگیرد. در جریان جراحی زیبایی بینی امکان بروز عوارضی به شرح زیر وجود دارد:
- عفونت
- تغییر حس پوست بینی
- نامنظمی در لمس پشت بینی
- قابلرؤیت شدن برشها بخصوص پرههای بینی (اسکار یا جوشگاه)
- نیاز به ترمیم بینی (عدماصلاح مناسب نازیباییها)
- بروز مشکل تنفسی
- نکروز پوست (درصورتیکه مصرف سیگار یا آسیب یا جراحی قبلی بینی نداشته باشد نادر است)
- تغییر رنگ پوست
- سوراخ شدن تیغهی بینی (نادر)
نتایج جراحی زیبایی بینی
پس از کاهش تورم نتیجهی نهایی معمولاً بعد از ۶ ماه ظاهر میشود. در مواردی از قبیل عمل مجدد بینی ، از بین رفتن تورم و نتیجهی نهایی ممکن است تا ۱۲ ماه نیز طول بکشد.
ممکن است اصلاح پرههای بینی به ۶ تا ۱۲ ماه بعد موکول شود که با بیحسی موضعی بهراحتی قابل انجام است. اگر برای جراحی بینی اقدام میکنید باید بدانید تا ۲۰ درصد موارد نیاز به جراحی ترمیمی بعد از یک سال وجود دارد.
سخن پایانی
تمام تلاشمان از ارائه این مقاله آشنایی شما با جراحی زیبایی بینی، کاربردها، روشها و نحوه انجام آن بود تا قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی و اقدام به جراحی زیبایی بینی بهطور کامل از روند آن آگاهی داشته باشید. بنابراین توصیه خواهیم کرد قبل از اقدام به جراحی بینی این مقاله را مطالعه کرده و سپس تصمیم نهایی خود را برای انجام یا عدم انجام این جراحی اتخاذ کنید.
جهت دریافت مشاوره از دکتر هوتن علوی در خصوص جراحی زیبایی بینی میتوانید با شمارهی ۰۹۳۵۹۶۰۷۷۷۵ تماس بگیرید.
سوالات متداول
بهطورمعمول تورم بینی پس از گذشت چند هفته اول از جراحی بینی از بین خواهد رفت، ولی پیشنهاد میشود افراد برای مشاهده نتیجه جراحی در حدود ۶ ماه الی یک سال باید صبر کنند. این زمان برای جراحی بسته کوتاهتر از جراحی باز و در بینی استخوانی کوتاهتر از بینی گوشتی است.
در واقع از تامپون بینی بهمنظور جلوگیری تجمع خون در تیغهی بینی است. بسیاری از افراد نگرانی از بابت کشیدن تامپون بینی به دلیل ایجاد درد و ناراحتی شدید آن دارند که باید گفت درصورتیکه این عمل توسط جراحی باتجربه انجام شود، درد و ناراحتی بسیار کمی دارد.
بهطورمعمول توصیه میشود که دو الی سه روز اول پس از جراحی از استحمام خودداری شود. تا زمانی که آتل یا گچ بینی برداشته نشده استحمام بدون بخار زیاد برای گردن به پایین آزاد هست. نباید آتل یا گچ بینی خیس شود.
اینیک شگرد تبلیغاتی است. در حال حاضر همهی جراحان بینی معتقدند برای ایمنی عمل، ۲۴ ساعت تامپون بعد از عمل نگهداشته شود. در مواردی که تیغهی بینی خیلی دستکاری نیاز داشته باشد از تامپون برای مدت بیشتری استفاده میشود. بجای تامپون طولانیمدت آتلهای سیلیکونی خاصی استفاده میشود که لولهای شکل است و در این مدت امکان تنفس میدهد. در تبلیغات گذاشتن این آتلهای سیلیکونی را جراحی بدون تامپون میگویند. اتفاقاً برداشتن این آتلها کمی بیشتر از تامپون آزاردهنده است. جراحی بینی بدون گذاشتن تامپون یا فتیله امکانپذیر هست ولی توصیه نمیشود.
عمل جراحی با بیهوشی عمومی دارای خطرات شناختهشدهای است که در بهترین شرایط صفر نخواهد شد. با مشاورههای قبل از عمل این خطرات سنجیده و درصورتیکه خطر بیش از متعارف نباشد، اقدام به جراحی خواهد شد.