با مطالعه این مقاله عوارض پروتز سینه را در بلند مدت خواهید دانست. همانطور که می دانید هر جراحی زیبایی دارای عوارضی می باشد و پروتز سینه نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. این جراحی دارای عوارض موقت و بلند مدتی می باشد که در صورتی که توسط پزشکی باتجربه انجام شود عوارضی را برای فرد در پی نخواهد داشت . تنها امکان دارد عوارض موقت و کوتاه مدتی را به همراه داشته باشد که بعد از مدتی برطرف می شود. هر فردی که برای پروتز سینه اقدام میکند باید بداند چه مسایل و عوارضی در آینده برای او ممکن است اتفاق بیفتد.
مهم ترین عوارض پروتز سینه
اگر درفکر عمل پروتز سینه هستید باید با عوارض پروتز سینه آشنا شوید. به عبارتی باید بدانید در بلند مدت ممکن است موارد زیر اتفاق بیافتد.
◊ مشکلشدن معاینه و تصویر برداری از بافت پستان
◊ عفونت
◊ پارهشدن پروتز سینه
◊ انقباض کپسول یا سفت شدن اطراف پروتز سینه (کپسول کانترکچر)
◊ جراحی ثانوی در آینده
◊ لنفوم ثانوی به پروتز سینه
عوارض پروتز سینه به تفصیل در تارنمای سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) ذکر شده است. درصورتیکه به زبان انگلیسی تسلط دارید آن را مطالعه کنید. در ادامه تمام این عوارض رو بررسی خواهیم کرد با ما همراه باشید.
اشکال معاینه و تصویر برداری از پستان
پس از عمل پروتز سینه، معاینه و تصویر برداری پزشکی از پستان مشکل میشود. در یک فرد معمولی، بررسی استاندارد سینه بعد ۴۵ سالگی با معاینه و ماموگرافی انجام میشود. درصورت وجود پروتز امکان ماموگرافی اغلب میسر نیست. تصویربرداری از پستان با پروتز، با ام ار آی (MRI) ویا سونوگرافی انجام میشود. معاینهی سینه مشکلتر میشود.
تا بحال گزارش نشده است وجود پروتز سینه با تاخیر تشخیص بیماری پستان ارتباط داشته است. ولی باید بدانید هزینهی امآرآی بیشتر از ماموگرافی است.
عفونت
عفونت معمولا جزء عوارض کوتاه مدت است و بعد از جراحی اتفاق میافتد. وارد کردن هرنوع جسم خارجی به بدن، چه پروتز سینه و چه پیچ و پلاک، با احتمال عفونت همراه است. شما باید آگاه باشید هر زمان جسم خارجی در بدن شما وارد میشود خطر عفونت ان وجود دارد. این خطر با آنتیبیوتیکهای قبل عمل و روشهای استریل کردن فعلی بسیار کاهش پیداکرده است.
درصورت بروز عفونت پروتز میبایست خارج شود. اگر چه در موارد ویژهای امکان حفظ پروتز با شستشو و آنتی بیوتیک وجود دارد. روش امن اینست که پروتز خارج شود و بعد از ۳ ماه مجدد پروتز دیگرگذاشته شود.
پاره شدن پروتز سینه
تغییر شکل پستان احتمالا تنها مشکلی است که با پاره شدن پروتز سینه رخ میدهد. داخل پروتز از ژل سیلیکونی بسیار بهم چسبیده پرشده است. درصورت پارگی این ژل از هم باز نمیشود و داخل بدن پخش نمیشود. غیراز تغییر شکل پستان بیماری دیگری با پارهشدن ایجاد نمیشود.
درصورت شک به پارگی پروتز، امآرآی (MRI) انجام میشود. درصورت تایید پارگی، پروتز میبایست خارج و تعویض شود.
درحال حاضر پروتزهای نمکی استفاده نمیشود. این پروتزها با آب نمک پرشده بودند و درصورتیکه این پروتز قبلا تعبیه شده باشد با پارگی تمام آب نمک جذب شده و برجستگی سینه از بین میرود. دراین موارد هم پروتز تعویض میشود.
انقباض کپسول یا سفت شدن اطراف پروتز سینه (کپسول کانترکچر)
وقتی بافت خارجی درون بدن قرار می گیرد، بدن یک لایه کیسه مانند را به دور آن میسازد؛ یعنی پروتز در بدن درون کیسهای که کپسول نامیده میشود حبس میکند. این واکنش طبیعی بدن به هرنوع جسم خارجی است.
در موارد خاص این لایه حالت غیرطبیعی پیدا میکند؛ یعنی این لایه ضخامت بیش از حد پیدا میکند. رشتههای داخل این کپسول منقبض میشود. به این حالت انقباض کپسول (capsular contracture) گفته میشود. استعداد ژنتیکی و عفونتهای مخفیِ بدون علامت میتوانند عامل این شرایط باشند.
اهمیت انقباض کپسولی
انقباض کپسول با درد، تغییر شکل ویا عدم تقارن سینهها مشخص میشود. این عارضه در بلند مدت و بصورت تدریجی رخ میدهد. در غرب این عارضه شاید تا ۳ درصد اتفاق میافتد. در ایران این عارضه شایع نیست. درصورت وجود این عارضه، کپسول به همراه پروتز باید برداشته شود. میتوان همزمان پروتز دیگری مجدد تعبیه کرد.
درصورتیکه درد وجود داشته باشد یا شکل سینه نامطلوب شده باشد نیاز به ترمیم وجود دارد.
برای ترمیم انقباض کپسولی، حذف کپسول و خارج کردن پروتز با جراحی نیاز است. برحسب مورد میتوان اقدام به لیفت سینه یا تعویض پروتز کرد.
جراحی ثانوی در آینده
درصورتیکه جراحی پروتز سینه انجام شده، باید درنظر داشته باشید به چهار دلیل در آینده احتمال نیاز به جراحی وجود خواهد داشت:
◊ نیاز به خارج کردن پروتز به دلیل پارگی
◊ اصلاح تغییر شکل سینه به دلیل انقباض کپسول
◊ اصلاح افتادگی سینه
◊ درخواست تغییر سایز
تعویض پروتز
پروتز یک وسیله مادام العمر نیست. تاریخی برای تعویض پروتز مشخص نشده است. پروتزهای جدید بسیار مقاوم و ایمن هستند ولی پاره شدن اتفاق میافتد. درصورت پارگی، پروتز باید تعویض شود.
تغییر شکل سینه با انقباض کپسول
برای رفع درد و بدشکی سینه عمل جراحی ثانویه نیاز است.
اصلاح افتادگی سینه
روند پیری، وزن پروتز، برشیردهی و تغییر وزن زیاد باعث تغییر شکل سینه میشود. بیشتر موارد این تغییر شکل بصورت افتادگی است. گاهی پروتز به دلایلی به تدریج به پایین جابجا میشود. هرچه وزن پروتز بیشتر باشد اثر مخرب آن روی شکل سینه در طول زمان بیشتر میشود. در این موارد جراحی ثانویه برای پروتز نیاز میشود.
درخواست تغییر سایز
گاهی درخواست اولیه حجم بالا بوده و پس از مدتی وزن زیاد و درد مهره های گردن، باعث درخواست کاهش سایز میشود. به ندرت درخواست کننده برای افزایش حجم درخواست جراحی مجدد میکند.
لنفوم ثانوی به پروتز سینه
هیچ ارتباطی بین پروتز سینه با بیماریهای بافت همبند، مشکلات بارداری و بیماریهای عمومی (سیستمیک) وجود ندارد. چند مورد لنفوم در همراهی با مایع اطراف پروتز سینه گزارش شده است که با خروج پروتز از بین رفته است. این بیماری درگیری خارج از اطراف پروتز نداشته است و سرطان پستان نیست. موارد اتفاق افتاده با پروتزهای زبر بیشتر بوده است. برای اطلاعات بیشتر به تارنمای سازمان غذا و دارو آمریکا یا انجمن جراحان پلاستیک آمریکا مراجعه کنید.
توصیههای دکتر سید هوتن علوی در خصوص عوارض پروتز سینه
◊◊ پروتز سینه عمل جراحی بسیار راضی کنندهای هست. اعتماد به نفس شما را بالا میبرد. ولی حتما مشکلات و عوارض پروتز سینه را بخوبی مطالعه کنید.
◊◊ کسی که عمل پروتز سینه میکند به ظاهر سینه حساس است. تغییر شکل پستان در خانمها با گذر زمان زیاد است. احتمال اینکه در ۱۰ سال بعد عمل پروتز مجدد نیاز به عمل زیبایی سینه و تعویض پروتز داشته باشید کم نیست.
◊◊ اگر مادر یا خواهر شما سرطان سینه داشتهاند پروتز سینه انجام ندهید.
◊◊ سعی کنید از حداقل حجم پروتز مناسب استفاده کنید. با حجمهای بالاتر احتمال تغییرات شکل سینه در آینده بیشتر میشود.
سوالات متداول عوارض پروتز سینه
همونطور که گفتم پروتزهای سیلیکونی موجود در بازار تاریخ انقضاء ندارند؛ یعنی اینکه شما ۱۰ سال بعد از گذاشتن پروتز نیاز به تعویض پروتز داشته باشید صحیح نیست. ولی درنظر داشته باشید درصورت بروز عوارض پروتز سینه تقریبا همیشه نیاز به تعویض وجود دارد.
جواب این است که اگر از ظاهر سینه راضی باشید نیاز به تعویض وجود نخواهد داشت. ولی روند پیری متوقف نمیشود. احتمال اینکه در طول زمان پروتز پایین تر بیاید وجود دارد. علاوه بر این احتمال افتادگی بافت سینه هم وجود دارد و بخصوص اگر شیردهی یا تغییروزن قابل توجه رخ دهد احتمال تغییر شکل سینه زیاد خواهد بود. احتمال این تغییرات درسینهی بدون پروتز هم کم نیست. پروتز وزن اضافهتری به پستان تحمیل میکند بنابراین احتمال این تغییرات بیشتر خواهد بود و پس اینکه شما در ۱۰ سال بعد از عمل پروتز سینه نیاز به عمل مجدد سینه داشته باشید عبارت دور از ذهنی نیست. عمل مجدد معمولا با تعویض پروتز انجام میشود؛ یعنی لیفت سینه به همراه تعویض پروتز سینه عملی است که در ۱۰ ساله آینده میبایست در ذهن داشته باشید.
بافت سینه با شیردهی، تغییر وزن و روند پیری افتادگی پیدا میکند. هرچه پستان سنگینتر باشد و پوست کیفیت و کشسانی کمتری داشته باشد میزان این افتادگی بیشتر خواهد بود. پس میتوان درنظر داشت درصورت وجود پروتز روند افتادگی سینه بیشتر خواهد بود.