توضیحات این مقاله در مورد مراقبت بعد عمل لیفت بازو یا براکیوپلاستی بر اساس نظر دکتر علوی است. دستورات و روش مراقب بعد از عمل بین جراحان پلاستیک تفاوت دارد. انتظار است نحوهی مراقبت در دو هفتهی اول بعد لیفت بازو چگونه است.
خلاصه
برای مراقبت بعد از عمل لیفت بازو یا براکیوپلاستی باید شرایط معمول بعد از عمل را بدانید که شرح دادهشده است. نحوهی مراقبت از زخمها، کارهای ضروری برای پیشگیری از عوارض و بهبود سریعتر ذکرشده است. برای مرور سریع مراقبت بعد از عمل لیفت بازو توصیههای دکتر علوی را میتوانید ببینید. توصیه میکنم اگر تصمیم به عمل دارید، برای مطالعهی کامل مقاله وقت بگذارید.
اصطلاحات
◊ براکیوپلاستی: یعنی جراحی زیبایی بازو، در این جراحی لیپوساکشن چربیهای زیرپوست و حذف پوست اضافهی بازو و زیر بغل انجام میشود. ممکن است برش زیر بغل خیلی کوتاه باشد. در مواردی برش از آرنج به سمت ساعد گسترده میشود.
◊ درن: لولههایی است که بعد از عمل برای خارج کردن ترشحات گذاشته میشود. انتهای این لولهها میتواند آزاد یا متصل به مخزن باشد. لوله نزدیک سطح پوست، با بخیه به پوست دوختهشده است. این لولهها مسئول تخلیهی ترشحات زیرپوست هستند.
شرایط طبیعی بعد عمل در هفتهی اول
برای مراقبت بعد عمل لیفت بازو، باید شرایط طبیعی بعد از عمل را بدانید. علاوه بر این روند طبیعی شرایط ایجادشده را تا بهبود اطلاع داشته باشید. یکسری شرایط غیرطبیعی هم هست که توضیح داده میشود تا برای کاهش عوارض اقدام بهموقع برای رفع آن ممکن شود.
کبودی، ورم و درد
◊ کبودی و ورم جزء ثابت وضعیت بعد از عمل هست. ورم در هفتهی اول ممکن است بیشتر شود. تورم تا پشت دستها وجود دارد. اگر پانسمان سفت بستهشده باشد یا گن تنگ باشد ورم ممکن است قابلتوجه باشد.
◊ کبودیها در ۴۸ ساعت اول بیشتر میشود ولی بعدازآن روند کاهشی دارد. در صورت تداوم گسترش کبودی یا تیرهتر شدن آن عارضهای در حال شکلگیری هست.
◊ درد متوسط است و با حرکت دست زیاد میشود. احساس کشش حین حرکت شانه وجود دارد. احساس کشش برای مدت چندین هفته باقی خواهد ماند ولی درد با سرعت زیادی کاهش پیدا میکند. افزایش تدریجی درد یعنی عارضهای در حال شکلگیری هست.
◊ در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول ممکن است احساس تب یا گرگرفتگی داشته باشید حتی با دماسنج مختصری تب هم داشته باشید. این وضعیت طبیعی است.
◊ هفتهی دوم معمولاً پوست خشک و خارشدار با ته رنگ زرد هست. پانسمان کردن، پوشیدن گن و استحمام پوست را بهتدریج خشک میکند. خارش به دلیل ترمیم زخمهاست و میتواند تا چند هفته ادامه داشته باشد.
برشها و ملزومات طبیعی جراحی
◊ بهندرت یک لوله متصل به مخزن به هر بازو متصل است. به این لولهها دِرَن (Drain) گفته میشود که مسئول تخلیهی خونابههای زیرپوست است. دِرَن معمولاً برای زیر بغل گذاشته میشود.
◊ غیر از برش بازو و زیر بغل، برشهای کوچکی ممکن است وجود داشته باشد. در اطرافِ بعضی سوراخها ممکن است آثار سوختگی مشاهده شود. این برشها محل لیپوساکشن بازوی شماست. ممکن است بخیه شده باشد یا اینکه باز گذاشته شود تا ترشحات خونابهای از آن خارج شود.
◊ اطراف برش بازو و زیر بغل کبودیهایی ممکن است دیده شود. این کبودیها بهتدریج باید کمتر میشود و نباید تأخیری ظاهر شود. کبودی پیشرونده و مواردی که با تأخیر ظاهر میشود غیرطبیعی هستند. توصیه میکنم در اولین تعویض پانسمان از محل برشهای برای پزشک عکس ارسال کنید. هر زمان که با این موارد غیرطبیعی مواجه شدید به جراح اطلاع دهید.
◊ سرگیجه و کمخونی ممکن است رخ بدهد. بخصوص سرگیجه حین نشستن یا بلند شدن، تپش قلب یا سیاهی رفتن چشمها طبیعی است و باید مراقب باشید. ممکن است در هفتهی اول این تپش قلب و سرگیجه زیاد باشد.
◊ با توجه به برشهایِ پوستی، کاهش حس پوستی اطراف یا زیر برش طبیعی است ولی اکثر موارد بازگشت حس در ۶ ماه بعد عمل کامل است.
◊ باز شدن مختصر زخم بخصوص در ناحیهی بین بازو و زیر بغل بهصورت تأخیری شایع است و تا یکچهارم بیماران آن را تجربه میکنند. باز شدن زودرس زخم یعنی در ۱ تا ۲ روز اول بعد عمل طبیعی نیست ولی باید انتظار باز شدن زخم در هفتهی دوم را داشت. این بازشدگیها کمتر از ۱ تا ۲ سانتیمتر هستند.
شرایط غیرطبیعی
◊ تورم یا برجستگی پیشرونده، نشانهیِ تشکیل سروما یا هماتوم است. درصورتیکه روند کاهش ورم متوقف شد یا ناحیهای دچار تورم شد برای بررسی تجمع مایع زیرپوستی باید مراجعه کنید. شایعترین محل برجسته شدن، ناحیهی نزدیک آرنج زیر بخیه است.
◊ درصورتیکه کبودی پوست متوقف نشد یا تیرگی زیاد بود باید باند کشی یا گن را کامل بازکنید و در اولین فرصت برای معاینه مراجعه کنید.
◊ در صورت وجود درد ساق پا باید پزشک خود را مطلع کنید. درد ساق پا بعد عمل غیرطبیعی است و باید بهفوریت بررسی شود.
◊ ایجاد درد تأخیری غیرطبیعی است؛ یعنی اگر درد کاهش پیدا کرد یا از بین رفت ولی مجدد درد ایجاد شد باید پزشک خود را مطلع کنید.
دستورات بعد عمل لیفت بازو
◊ برای ۳ روز بعد عمل یک همراه آگاه و مطمئن داشته باشید.
◊ در پایان ۴۸ ساعت اول میتوانید دوش بگیرید. حتماً در حمام وسیلهی نشستن مهیا باشد تا در صورت سرگیجه بتوانید بنشینید.
◊ تعویض پانسمان هر ۴۸ ساعت انجام شود. اگر پانسمان خیس شده است آن را زودتر تعویض کنید.
◊ اولین پانسمان را زیر دوش بردارید. اگر پانسمانها به زخم چسبیده بعد خیس خوردن آن را بردارید. رسیدن آب یا کف به محل درنها، زخمها مشکلی ندارد. در هفتهی اول روی زخمها لیف نکشید.
◊ روی زخم بازو با پماد یا گاز وازلین، چرب شود.
◊ بعد از معاینه و اجازهی پزشک از گن مناسب استفاده کنید.
پرهیز کنید:
◊ از دئودورانتها و ضد عرقها برای ۲ هفته استفاده نکنید.
◊ از آویزان نگهداشتن دستها در هفتهی اول پرهیز کنید. باعث تشدید ورم پشت دستها میشود.
◊ تا دو هفته حرکات سنگین با دستها انجام ندهید و بازو را از شانه بالاتر نبرید.
◊ ورزش کردن برای ۸ هفته بعد از عمل ممنوع است. از هفتهی دوم پیادهروی بلامانع است.
◊ از کارهایی که باعث تعریق زیاد در دو هفتهی اول میشود پرهیز کنید. زیر بغل باید خشک باشد.
◊ مصرف دخانیات، سیگار یا قلیان باید ۲ هفته قبل عمل قطع شود و تا ۴ هفته بعد عمل هم استفاده نشود.
داروهای بعد از لیفت بازو
مسکن
برای کنترل درد در چند روز اول به مسکن نیاز هست. بهصورت معمول درد با مسکن خوراکی قابلکنترل است. آستانهی تحمل درد افراد متفاوت است، اگر درد شما زیاد است در روزهای بعد عمل از شیاف استفاده کنید.
مصرف مسکن خوراکی مثل ژلوفن، دیکلوفناک و یا آلفن پیشنهاد میشود. اگر مشکل گوارشی دارید خوب است همراه مسکن از داروهای ضد اسید مثل پنتوپرازول یا امپرازول یا شربت آلومنیوم استفاده کنید. در مورد مصرف مسکن ملاحظاتی وجود دارد که برای اطلاع بیشتر میتوانید بخش سؤالات را نگاه کنید.
برای مسکن به شکل شیاف دیکلوفناک یا پیروکسیکام هر ۸ ساعت پیشنهاد خوبی است. اگر با این مقدار شیاف درد باقی بود مسکن خوراکی مصرف شود. اگر باوجوداین دو مسکن درد کنترل نمیشد برای معاینه باید مراجعه کنید.
پماد روی زخم
بهتراست که زخم چرب شود. در اکثر موارد روی زخم گاز وازلینِ گذاشته یا با پماد چرب میشود. موقع تعویض پانسمان، محلهای بخیه را با پماد موپیروسین یا جنتامایسین چرب نگهدارید.
گر روی بخیهها، لختهی خون هست حین شستشو با آب گرم آن را پاککنید. اگر خیلی سفت شده، به آن کاری نداشته باشید تا در نوبتهای بعدی که نرمتر شد جدا شود. در هر نوبت از پانسمان باید این کار انجام شود.
گاهی پانسمان را که باز میکنید، روی زخم با چسبهای کوچکی پوشیده شده است. این چسبها، به نام چسب بخیه شناخته میشود. توصیه میکنیم چسبها را تا زمانی که شل نشدهاند برندارید. تا حد امکان چسبها را خیس نکنید تا شل نشوند. تا زمانی که چسبها روی زخم است از پماد یا گاز وازلین استفاده نکنید.
آنتیبیوتیک
معمولاً برای چند روز آنتیبیوتیک خوراکی تجویز میشود. سفالکسین معمولترین آنتیبیوتیک در مراقبت بعد عمل لیفت بازو است. ممکن است بر اساس شرایط خاص آنتیبیوتیک دیگری تجویز شود. سفالکسین با غذا تداخل خاصی ندارد و میتوان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. بااینحال اگر کمی قبل از غذا مصرف شود، سریعتر اثر مینماید. در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید.
پماد دمولافارر همراه با پماد دیلتیازم
ممکن است برای شما پماد دمولافارر تجویز شود که روی بازو ماساژ بدهید. گاهی همراه با این پماد، پماد دیلتیازم هم تجویز میشود. این دو پماد را مخلوطکنید و روی پوست بازو ماساژ بدهید. پماد دیلتیازم باید در درب یخچال نگهداری شود.
قرص آهن
لیپوساکشن و لیفت، بهصورت معمول خونریزی دارند. لیفت بازو معمولاً خونریزی کمی دارد. بااینحال با توجه به شرایط ممکن است نوعی مکمل آهن برای شما تجویز شود. بر اساس نوع قرص و مقدار آهن، ممکن است مشکلات گوارشی مثل یبوست، سیاهرنگ شدن مدفوع و یا درد معده رخ بدهد؛ بنابراین معمولاً ترکیباتی تجویز میشود که آهن کمتر، مشکلات گوارشی کمتر و البته هزینهی بیشتر داشته باشند. نمونهی آنها IronFix (ایرون فیکس) و Fefol (فی فول) هستند. در قسمت سؤالات میتوانید نحوه مصرف بهینهی قرص آهن را ببینید.
با توجه به عوارض گوارشی، عجلهای برای مصرف این قرصها وجود ندارد.
علائم هشدار
در موارد زیر باید هرچه سریعتر به پزشک خود مراجعه کنید. اگر دسترسی به پزشک میسر نیست به نزدیکترین مرکز درمانی برای ویزیت مراجعه کنید. وجود این علائم یعنی عارضهای رخداده است و نیاز به بررسی و درمان فوری دارد. در صورت تنگنفس یا افزایش تعداد تنفس باید در اسرع وقت حتی از طریق مرکز فوریتهای پزشکی به مرکز درمانی مراجعه کنید.
◊ تند شدن تنفس
◊ تنگی نفس
◊ تب شدید بخصوص همراه با لرز
◊ درد شدید دست
درد بعد از لیفت بازو طبیعی و شدت آن کم است. تب با درجه کم هم بعد عمل طبیعی است. ولی شدت درد بهتدریج کم میشود و تب هم فقط دریکی دو روز بعد عمل وجود دارد. در صورت وجود تب همراه با درد پیشرونده حتماً باید بررسی بیشتر انجام شود.
◊ درد ساق پا
◊ کبودی پیشروندهی پوست بازو
این علائم به این معنی است که عارضهای میتواند در حال شکلگیری باشد. نیاز به بررسی سریع وجود دارد. عدم توجه به این علائم میتواند با عوارض قابلتوجهی همراه شود.
وضعیت پانسمان بعد از عمل
پانسمانی که بهصورت معمول در اتاق عمل برای شما انجام میشود شامل: یکلایه گاز وازلینِ روی زخم، یکلایه گاز استریل روی گاز وازلینِ است. روی این پانسمان یکلایه ویبریل (باند پنبهای) پیچیده شده است. روی باند پنبهای یکلایه باند کشی (کرپ) بستهشده است. برای جلوگیری از ورم شدید این لایهی باند کشی از دست شروعشده است.
تعویض پانسمان
درصورتیکه پانسمان روی زخم، خیس یا خونی نباشد تعویض پانسمان هر ۴۸ ساعت انجام میشود. رسیدن آب به زخم اشکالی ندارد ولی پانسمان روی زخم نباید طولانیمدت خیس باشد.
پانسمان معمولی شامل یکلایه گاز چرب، روی آن یکلایه گاز خشک و سپس چسب هست. بجای گاز چرب میتوان از چرب کردن زخم با پماد آنتیبیوتیک مثل موپیروسین استفاده کرد. برای چسباندن گازها از چسب حصیری یا چسب ضد حساسیت استفاده کنید. از چسب زدن زیاد پرهیز کنید. با وجودی که تمام چسبها ضد حساسیت هستند ولی چسب زدن زیاد میتواند باعث زخمی شدن پوست شود. اگر مایل باشید میتوانید باند پنبهای را همروی پانسمان زخم بجای چسب ببندید.
پانسمان آماده
بجای گاز میتوانید از پانسمانهای آماده استفاده کنید. این پانسمانها یک بخش گاز مانند دارند که در بخش وسط آن قرارگرفته است. چسب این پانسمانهای آماده شفاف یا حصیری مانند است. پانسمانهای شفاف ضدآب هستند. ولیکن چسباندن آنها کمی مشکل است.
اگر پانسمان آماده خیس یا خونی نبود میتوانید تا ۳ روز تعویض نکنید. اگر از پانسمان آماده برای پوشاند زخم استفاده میکنید زخم را چرب کنید و از گاز وازلینِ استفاده نکنید. مراقبت کنید خیلی اطراف زخم چرب نشود چون مانع چسبیدن پانسمان میشود.
پانسمان زیر بغل
برای پانسمان زیر بغل بهصورت کلی مشکلات زیاد است. این ناحیه عرق میکند و باعث جدا شدن پانسمان میشود. بهتر است برای این ناحیه گاز وازلینِ نگذارید و خیلی مختصر چرب کنید. تا زمانی که گن نمیبندید، گاز روی زخم را با چسب و لباس مهار کنید. بعد از پوشیدن گن گاز روی زخم را با گن در محل خود نگهدارید.
زخم این ناحیه در تعداد زیادی از بیماران باز میشود. یک علت مهم باز شدن زخم ناحیه، مرطوب بودن است. سعی کنید زمانی که پانسمان مرطوب شد آن را زود تعویض کنید.
لولههای تخلیه کننده
انواع لولههای تخلیه کننده یا درن
بهندرت برای لیفت بازو از درن برای تخلیهی ترشحات استفاده میشود. انتهای این لولهها به مخزن متصل است. به عبارتی ترشحات از این لولهها به داخل یک محفظه تخلیه میشود. محفظهی درنهای بسته در حالت خلأ هستند؛ بنابراین ترشحات به بیرون مکیده میشود.
نواع لولههای تخلیه کننده یا درن
دو نوع معمول این درنها، شامل درنهای آکوردئونی هموواک و درنهای قمقمهای شکل جکسون هستند
مراقبت از لولههای تخلیه کننده
لولههای تخلیه کننده به پوست بخیه شدهاند؛ بنابراین آنها را در شرایط کشش قرار ندهید چون درد زیادی ایجاد میکنند.
لولهها گرچه با نخ به پوست دوختهشدهاند ولی با کشیدن شدید خارج میشوند. خارج شدن زودهنگام لوله میتواند مشکلساز باشد.
مخزن باید روزانه تخلیه و حجم نسبی آن یادداشت شود. از ۲۴ ساعت قبل از مراجعه به پزشک مخزنها را خالی نکنید.
مخزن باید حتماً در حالت خلأ باشد؛ یعنی مخزن رویهم خوابیده باشد. اگر حالت خلأ در مخزن حفظ نمیشد به پزشک اطلاع بدهید.
اگر مخزن درنها در وضعیت خلأ قرار نگرفت چه باید کرد؟ در شرایطی ممکن است مخزن قابلیت خلأ شدن را از دست بدهد. در این شرایط یا باید درن را خارج کرد یا اینکه به درن باز تبدیل کرد.
اگر لولهی درن کشیده شد چه باید کرد؟ اگر لوله طوری کشیده شد که مخزن خاصیت خلأ شدن را از دست بدهد یا باید لوله را به داخل مجدد برگرداند یا اینکه خارج کرد.
نحوهی تخلیهی درن آکاردئونی (هموواک)
این لولههای تخلیهای به مخزنی آکاردئونی متصل است. آکاردئون نباید کاملاً باز باشد. همیشه باید کمی رویهم خوابیده باشد تا مکش ایجاد کند. دو دریچه دارد که یکی برای تخلیه کردن و دیگری برای اتصال به لوله است. برای تخلیه دریچه را باز و محتویات را تخلیه کنید، سپس آکوردئون را رویهم بفشارید و با کمک نفر دوم آن را ببندید. بهاینترتیب درن در حال خلأ قرار میگیرد.
نحوهی تخلیهی درن قمقمهای (جکسون)
این لولههای تخلیهای به مخزنی قمقمهای شکل متصل است. قمقمه همیشه باید بهصورت فرورفته باشد تا شرایط خلأ را داشته باشد. چند دریچه دارد که یکی برای تخلیه و دیگری برای لولهی آن هست. دریچهی تخلیه را باز میکنید. محتویات را خارج کرده بعد درحالیکه قمقمه را میفشارید دریچه را میبندید.
نحوه خوابیدن و نشستن بعد عمل
نکتهای که در خوابیدن و نشستن در دو هفتهی اول باید رعایت شود کم کردن فشار بر روی بخیه است. پیشنهاد میکنم به پهلو نخوابید. سعی کنید دستها را بالاتر قرار دهید. زمانی که دراز کشیدهاید بالشت زیردستتان باشد. این کار به کمتر شدن ورم دست شما کمک میکند.
در هفتهیِ اولِ بعد از عمل بالا نگهداشتن دستها موقع دراز کشیدن و نشستن کمک زیادی به کاهش ورم پشت دستها میکند. تا ۲ هفته سعی کنید دست را بالاتر از مفصل شانه نیاورید. حرکات سنگین با دستها تا ۲ هفته ممنوع است. ورزش سنگین از هفتهی ۸ به بعد میتوانید شروع کنید.
گن و یا باندکشی بعد عمل
باندکشی
در ۳ تا ۵ روز اول از باندکشی استفاده کنید. از فشار بیشازحد موقع بستنِ باندکشی پرهیز کنید. پیشنهاد میکنم روز اول و دوم باندپیچی را از دست شروع کنید. البته این ضروری نیست و میتوانید باندپیچی را از آرنج شروع کنید. برای اینکه باندکشی شل نشود باید بهصورت هشت ببندید.
تورم پشت دستها طبیعی است و ممکن است طولانی باشد. بخصوص در هفتهیِ اولِ بعد از عمل بالا نگهداشتن دستها موقع دراز کشیدن و نشستن و پرهیز از کار سنگین کمک زیادی میکند.
پوشیدن گن
طول آستین باید طوری انتخاب شود که تمام طول برش براکیوپلاستی پوشش داده شود. گن بلندتر از آرنج برای کنترل ورم بهتر است ولی پوشیدن و تحمل کردن آن مشکلتر است.
گن نباید بیشازحد تنگ باشد. تنگی بیشازحد میتواند روندترمیم زخم را مختل کند. بخصوص در هفتهی اول میتواند باعث عارضه نیز بشود. تا حد امکان از چروک قرار گرفتن گن روی بدن پرهیز شود. بعد از لیپوساکشن تا یکی دو هفته چربیها در شرایط شل قرار دارند؛ بنابراین اگر در وضعیت نامناسب تحتفشار طولانی قرار بگیرند شکل نامناسب پیدا میکنند؛ یعنی در محلی که گن فشار زیاد وارد کرده فرورفتگی ایجاد میشود.
تنگ کردن گن
معمولاً از انتهای هفتهی دوم ورم شروع به کاهش میکند؛ بنابراین گن ممکن است شل شود. بعد از هفتهی اول چک کردن گشادی گن هر ۲ تا ۳ روز جزء مهم مراقب بعد از عمل لیفت بازو است. اگر گن شل شده باشد میبایست با درز گرفتن تنگ شود. تنگ کردن را در امتداد خط دوخت انجام بدهید.
رژیم غذایی بعد عمل
◊ مصرف مایعات فراوان بخصوص آبمیوه توصیه میشود. احتمالاً مصرف بیشتر مایعات در هفتهی اول به نفع شماست. گرچه مصرف زیاد مایعات میتواند به ورم بیشتر منجر شود. آناناس سرشار از بروملین و مرکبات حاوی ویتامین C هستند و مصرف آنها بهصورت آبمیوه به بهبود شما میتوانند کمک زیادی کنند. بروملین ممکن است در رفع کبودیها کمککننده باشد.
◊ محدود کردن مصرف نمک و الکل بخصوص در ۱۰ روز بعد از عمل به کنترل ورم شما کمک میکند.
◊ رژیم غذایی متعادل را بعد عمل رعایت کنید. سهم بیشتر پروتئین بعد عمل قطعاً به نقاهت بهتر کمک میکند. بااینحال توجه داشته باشید به رژیم خاصی بهجز موارد ذکرشده نیازی نیست. در یک رژیم معمولی، مواد لازم برای نقاهت مناسب بعد عمل مهیا هست.
بهعنوان یادآوری باید بگویم اثر مثبت مکملها و ویتامینها در افرادی که دچار کمبود نیستند ثابت نشده است؛ مثلا استفاده از ویتامین C در فردی که کمبود ویتامین C ندارد بعید است کمککننده باشد.
ماساژ بعد عمل
ماساژ بعد عمل با فشار ملایم انجام میشود. پوست و زیرپوست با ماساژ ملایمی تحتفشار قرار میگیرند. ماساژ بعد عمل به سه هدف عمده انجام میشود.
◊ کاهش تورم بعد از عمل
◊ تخلیهی ترشحات از تونلهای زیرپوستی به دلیل تخلیهی چربی ایجادشده است.
◊ افزایش گردش خون
از کی و چطور ماساژ بدهیم؟
دو مدل ماساژ بعد عمل داریم. ماساژ برای تخلیهی ترشحات زیرپوست که به دلیل لیپوساکشن ایجادشده است. این ماساژ در هفتهی اول انجام میشود. دیگری ماساژ لنفاتیک است. این ماساژ به هدف تسریع ورم پوست و از هفتهی دوم انجام میشود. توجه کنید کلاً در مراقبت بعد از عمل لیفت بازو بهاندازهی جراحی شکم یا لیپوساکشن بدن ماساژ اهمیت ندارد. چون حجم ساکشن و میزان ورم خیلی زیاد نیست؛ یعنی انجام هیچکدام از این ماساژها ضروری نیست.
ماساژ برای تخلیه ترشحات
در هفتهی اول ماساژ ملایم و محدود، فقط برای تخلیهی ترشحات زیرپوستی است. این ماساژ را حتماً با هماهنگی با پزشک خود انجام بدهید. این ماساژ ملایم تنها زمانی انجام میشود که منافذی از پوست باز هستند یا لولههای تخلیه کننده وجود دارند. ماساژ با ملایمت و زمانی که پماد زدهشده یا داخل حمام هستید انجام میشود. مسیر ماساژ به سمت منافذ یا لولههای تخلیه کننده است. وقتی منافذ بستهشده یا لولههای تخلیه کننده خارج شد ماساژ لنفاتیک انجام میشود.
ماساژ برای رفع ورم
ماساژ لنفاتیک از هفتهی دوم شروع میشود و حداقل دو جلسه در هفته انجام میشود. برای ماساژ، از آرنج به سمت حفرهی زیر بغل بهآرامی پوست و زیر جلد را ماساژ بدهید. استفاده از روغن یا پماد برای ماساژ ضروری نیست. توصیهی ما، استفاده از پماد دمولافارر هنگام ماساژ است
استحمام بعد از عمل
حمام کردن بعد از ۴۸ از عمل آزاد است. حتماً حین استحمام دسترسی به صندلی برای نشستن داشته باشید. درب حمام را قفل نکنید و هنگام استحمام در خانه تنها نباشید. سرگیجه به دلیل از دست دادن خون شایع است و با گرمای حمام تشدید میشود. تا یک هفته از کشیدن لیفت روی زخمها پرهیز کنید. هیچ مشکلی ندارد که کف صابون یا شامپو از روی زخمها عبور کند. توصیه میکنم به سمت محل منافذ باز یا محل لولههای درن ماساژ ملایمی داخل حمام بدهید.
استراحت، مرخصی، فعالیت و ورزش بعد از عمل
بهصورت کلی استراحت زیاد فقط در روز اول بعد عمل بلامانع است. استراحت مطلق بعد عمل بهصورت کلی ممنوع است و زمینه ترومبوز و آمبولی را مهیا میکند. استراحت و مرخصی از کار را بهصورت کلی برای یک هفته در نظر بگیرید. مقصود از استراحت، پرهیز از انجام کارهای طولانی است. تا ۲ هفته سعی کنید دست را بالاتر از مفصل شانه نیاورید. حرکات سنگین با دستها تا ۲ هفته ممنوع است. ورزش سنگین از هفتهی ۸ به بعد میتوانید شروع کنید. اگر شغل شما دارای کارهای فیزیکی است بهتر است حداقل ۲ هفته مرخصی را در نظر بگیرد.
توصیههای دکتر سید هوتن علوی
◊◊ استراحت مطلق بعد از عمل ممنوع است. مداوم در حال خوابیده یا دراز کشیده نباشید.
◊◊ تا دو هفته دست را از مفصل شانه بالاتر نیاورید. تا ۸ هفته ورزش سنگین ممنوع است.
◊◊ از ۴۸ ساعت بعد عمل استحمام بلامانع است.
◊◊ در چند روز اول میبایست از باندکشی استفاده کنید. بعد از معاینه تا ۸ هفته نیاز است از گن مناسب استفاده کنید. گن ازنظر شل شدن به دلیل رفع ورم باید چک شود و در صورت نیاز تنگ شود.
◊◊ ۲ تا ۴ هفته بعد از عمل از سیگار حتی دود سیگار پرهیز کنید.
◊◊ در دو هفتهی اول وضعیت زخم، ترشحات و درنها نیاز به ویزیت دارد. در پایان هفتهی دوم ممکن است مشکلاتی در زخمها رخ دهد.
سوالات متداول
لیپوساکشن با حجم زیاد معمولاً باکم خونی یا کم شدن ذخایر آهن بدن همراه هستند. به همین دلیل ممکن است مکملهای آهن جزء مراقبت بعد از عمل لیفت بازو باشد. مصرف این مکملها شرایط خاصی را میطلبد.
مکمل آهن را با معدهی خالی و یک تا دو ساعت قبل یا بعد از غذا همراه با یک لیوان کامل آب یا آبمیوه مصرف کنید. مصرف قرصهای آهن همراه غذا جذب آن را کاهش میدهد ولی از عوارض گوارشی آن کم میکند.
بعضی مواد غذایی یا داروها جلوی جذب آهن را میگیرند. حداقل ۱ ساعت قبل یا ۲ ساعت پس از مصرف مکمل آهن، باید از خوردن آنها اجتناب کنید. این غذاها شامل پنیر و ماست، تخممرغ، شیر، اسفناج، چای یا قهوه، نانهای سبوسدار، غلات و کورنفلکس هستند. آنتیاسیدهای معده و مکملهای کلسیم هم جز داروهایی هستند که جذب آهن را مختل میکنند.
قرص گلوبیفر، کپسول هماتینیک، کپسول سیدرال، کپسول فی فول، کپسول ایرون فیکس، کپسول وانا آیرون، کپسول فربینیل، قرص فرفولیک، کپسول فروکامپلیت، کپسول فرو-دین و کپسول ایزی ایرون نمونههایی از این مکملهای آهندار هستند
مصرف مسکنهایی مثل ایبوبروفن، ناپروکسن، ژلوفن و آلفن باعث استعداد به خونریزی میشوند. این دست از مسکنها را ضدالتهابهای غیراستروئیدی (NSAIDs) مینامند. مصرف این داروها بعد عمل، بخصوص اگر با لیپوساکشن توأم باشد، میتواند باعث خونریزی شود. این خطر در کل زیاد نیست ولی وجود دارد. درد زیاد مشکلات خاص خود را دارد به همین دلیل باید خطر خونریزی در مقابل مشکلاتی که درد زیاد ایجاد میکند سنجیده شود. در مراقبت بعد عمل لیفت بازو درد زیاد نیست و مصرف استامینوفن ۵۰۰ میلیگرم ۴ بار در روز برای کنترل درد کافی است.
مصرف آسپرین و رقیقکنندههای خون مثل وارفارین و آبیکسابان بهصورت مشخصی خطر خونریزی را بیشتر میکنند. مصرف آنها را دریکی دو روز اول بهصورت معمول انجام نمیشود. در شرایط خاص، مثل پیشگیری از آمبولی و نکروز پوستی میتوان این داروها را روز بعد عمل شروع کرد.
تهوع و استفراغ بعد بیهوشی طبیعی است. تا یکسوم افراد این تهوع و استفراغ میتواند تا ۲ روز ادامه پیدا کند. کم کردن حجم غذا به کاهش آن کمک میکند ولی باید مراقب بود مقدار حداقل مایعات مصرف شود. قرص متوکلوپرامید یا انداسرتون برای این منظور با صلاحدید پزشک مصرف میشود. مصرف چای زنجیبل ممکن هست تهوع را کاهش دهد. اگر تهوع و استفراغ طولانی یا شدید باشد باید حتماً به پزشکتان اطلاع دهید.
مراقبت بعد از عمل ابدومینوپلاستی در این مقاله مربوط به دو تا هفتهی اول است. با تجربهی فعلی، استفاده از پمادهای ترمیم کننده یا لیزر را در ۳ هفتهی اول به صلاح نمیدانم. بصورت معمول در این مدت چرب کردن زخم به تنهایی کفایت میکند. بعد از هفتهی سوم یا چهارم استفاده از پمادهای با پایهی سیلیکون مثل استراتادرم یا رژوواسیل و یا سیکالفیت مناسب خواهد بود.
به دلیل لیپوساکشن و برش برای برداشتن پوست اضافی، خونرسانی پوست در ابدومینوپلاستی کم میشود. در صورت ساکشن بیشازحد، مصرف سیگار، دیابت و فشار بیشازحد گن یا شکمبند، خونرسانی میتواند بشدت مختل شود. نتیجهی کاهش شدید خونرسانی، آسیب پوستی و حتی مرگ بخشهایی از پوست هست که به آن نکروز گفته میشود؛ بنابراین باملاحظهی اولین علائم کاهش خونرسانیِ پوستی، پوشیدن گن یا شکمبند باید متوقف شود و درمان حمایتی شروع شود.
هزینهی لیفت بازو یا براکیوپلاستی شامل هزینهی جراحی و هزینهی اتاق عمل میباشد. درصورتیکه عمل در دی کلینیک یا مرکز جراحی محدود انجام شود هزینهی اتاق عمل و بستری از بیمارستان کمتر خواهد بود. برای ملاحظهی هزینه از صفحهی هزینهها در بخش سینه و شکم، اندام را ملاحظه فرمایید.
این مقاله براساس نظر دکتر سید هوتن علوی، فوق تخصص جراحی پلاستیک تهیه شده است. استفاده از این دستورات برای مراقبت بعد از عمل لیفت بازو یا براکیوپلاستی توسط سایرهمکاران توصیه نمیشود.